Maaliskuuhun kuului Glasgow’n päiväreissun lisäksi toinenkin Scottish Culture and Society -kurssin päiväretki. Tällä kertaa suuntana olivat Linlithgow raunioituneine palatseineen sekä Falkirkissä sijaitseva massiivinen hevosrakennelma, The Kelpies.

Linlithgow Palace tunnetaan parhaiten Mary Queen of Scotsin synnyinpaikkana. Palatsissa ovat asuneet monet muutkin Skotlannin kuninkaalliset, ja viimeinen palatsissa vieraillut skotlantilainen siniverinen olikin monille Outlander-sarjasta tuttu Bonnie Prince Charlie. Charlie kävi palatsissa jakobiittien kapinan aikaan vuonna 1745, ja tarinan mukaan palatsin ikoninen suihkulähde täytettiin hänen kunniakseen viinillä. Brittien armeija tuhosi suuren osan palatsista vuonna 1746 kapinan yhteydessä.

Linlithgow’n palatsia käytettiin muuten Outlander-sarjassa kuvauspaikkana – Wentworthin fiktiivisen vankilan sisäänkäynti ja käytävät sijaitsevat todellisuudessa Linlithgow’ssa.

Fun fact: monien skotlantilaisten maamerkkien ja veistosten koristeluina esiintyy yksisarvisia. Yksisarvinen on Skotlannin virallinen tunnus, koska Skotlannin kuninkaalliset halusivat tunnuseläimekseen jotain Englannin leijonaa vieläkin majesteettisempaa. Kuninkaalliset kuulemma vakuuttelivat kansalle, että yksisarvinen on ihan oikea eläin, mutta vain kuninkaalliset pystyvät sen näkemään!

Palatsin tornien ja kellareiden tutkimisen jälkeen suuntasimme parin kaverin kanssa pubilounaalle ja siitä takaisin luokkaretkibussiimme. Päivän toinen kohde oli tosiaan The Kelpies -teos, joka on rakennettu Falkirkin tienoille moottoritien reunaa koristamaan. Vuonna 2013 valmistuneessa teoksessa yhdistyvät moderni design ja vanha kansantarusto. Skotlantilaisten tarujen mukaan kelpiet ovat jokien syvyyksissä asustavia olentoja, jotka maalle noustessaan ottavat hevosen muodon. Hevosta muistuttavalla ulkonäöllään kelpiet houkuttelevat ihmisiä luokseen, ja kun pahaa aavistamaton ohikulkija nousee kelpien selkään ratsastaakseen, hän ei pääsekään enää kyydistä pois. Kelpie vetää ihmisen mukanaan jokeen ja pinnan alle päästyään nauttii vankinsa lounaaksi. Ei siis kannata lähestyä tuntemattomia poneja Skotlannissa!

Molemmissa kohteissa oli kiva käydä, mutta en laskisi kumpaakaan paikkaa Skotlannin parhaiden nähtävyyksien joukkoon. Perusnähtävyydet kolunneelle Linlithgow Palace ja Kelpiet ovat kuitenkin ihan kiinnostavia kohteita. Kelpie-patsaat voi muuten nähdä Edinburghista Stirlingiin johtavan valtatien varrella, joten Skotlannin länsiosaan reissaavien kannattaa pitää M9:llä silmät auki!
Comments are closed.